top of page

Roelof Luinge (Eelde23 juni 1955) is een Nederlandse voetbalscheidsrechter.
 

Luinge debuteerde op 29 oktober 1983 tijdens de wedstrijd NAC-VVV. Hij is sindsdien in Nederland actief in de eredivisie en eerste divisie. Hij heeft ruim 845 wedstrijden in het betaald voetbal gefloten. Daarmee is hij de meest ervaren arbiter in het Nederlandse betaald voetbal. De inmiddels gestopte scheidsrechter Jan Keizer volgt op ruime afstand met 505 duels in de proftak.
 

Luinge werd uitgeroepen tot beste scheidsrechter van het seizoen 2005/06, 2008/09 en 2009/10. De rapporteurs die de cijfers uitdelen voor het klassement voor de Voetballer van het Jaar namen voor het eerst de scheidsrechters in de Eredivisie mee in hun beoordeling.

In het dagelijks leven is hij werkzaam bij de Belastingdienst en is hij woonachtig in Bussum.
 

Op 8 april 2010 werd bekend dat Luinge moest stoppen met het fluiten in het betaalde voetbal. Een dag later werd bekend dat hij toch in dienst blijft van de KNVB, hij zal wedstrijden gaan leiden in de nieuwe Topklasse. Na 2 jaar in de topklasse wilde Luinge het wat rustiger aan doen qua reisafstand. Hij liet zich terugzakken naar de hoofd- en 1e klasse, waardoor hij vaak in zijn eigen district fluit.
 

Op 30 augustus 2010 werd bekendgemaakt dat Luinge, tijdens het jaarlijkse voetbalgala, is uitgeroepen tot de beste scheidsrechter van het seizoen 2009/10. In 2010 moest hij stoppen van Directeur Betaald Voetbal Henk Kesler. Dit was een opmerkelijke keuze, aangezien de Nederlandse spelers en trainers, duidelijk maakten dat zij graag hadden dat Luinge door zou gaan.


Trivia

  • Hij stuurde Foppe de Haan van sc Heerenveen tweemaal naar de tribune, omdat hij werd uitgescholden voor lul.

  • Hij was de eerste Nederlandse scheidsrechter die een duel stillegde omdat er ballen papier op het veld werden gegooid (De GraafschapWillem II op 1 maart 2008)

  • De wedstrijd die gespeeld werd op 8 november 2008 N.E.C. - PSV was het 500ste eredivisieduel dat hij floot.

  • Zaterdag 8 februari 2009 floot de scheidsrechter in een duel tussen AZ en Willem II zijn 700ste duel in het betaald voetbal.

  • Op donderdag 6 mei 2010 floot hij zijn laatste wedstrijd (bekerwedstrijd Feyenoord - Ajax, waarin hij in de 88e minuut werd afgelost door 4e official Kevin Blom (publiekswissel).

  • Luinge is ook regelmatig te zien in het voetbalpraatprogramma Voetbal Inside op RTL 7.

Bron: Wikipedia

ABOUT

bottom of page